عنوان: پایان نامه ریکوپراتورها و بررسی مشخصات آنها، مهندسی مکانیک
رشته: پروژه تخصصی دوره کارشناسی،مهندسی مکانیک گرایش حرارت و سیالات
فرمت فایل: WORD (قابل ویرایش)
تعداد صفحه: ۱۰۰
بهمرا فایل پاورپوینت ppt قابل ویرایش(۲۳ اسلاید)
Tittle
Recuperators and Study of-their Characteristics
فهرست مطالب
عنوان
1- چکیده
2- مقدمه
فصل 1: ریکوپراتورها و کاربرد آنها
1- 1- مقدمه
1- 2- انواع ریکوپراتورها
1- 3- مواد سازنده ریکوپراتورها
1- 4- توسعه مواد سازنده ریکوپراتورها
1- 5- انواع سطوح انتقال حرارت بدون پره در ریکوپراتورها
1- 6- تکنولوژیهای مربوط به ریکوپراتورها
1- 7- نحوه نصب ریکوپراتورها در توربین
1- 8- تقویت کنندهها
فصل 2: مشخصات ریکوپراتورها
2- 1- مقدمه
2- 2- انواع ریکوپراتورها
2- 3- توسعه ریکوپراتورها
2- 4- تکنولوژیهای مربوط به ریکوپراتورها
فصل 3: پیشرفتهای موجود در مبدلهای حرارتی فشرده
3- 1- مقدمه
3- 2- بررسی فناوری مبدلهای حرارتی فشرده
3- 3- خلاصه مشخصات مربوط به مبدلهای حرارتی فشرده
فصل 4: بررسی اثر اصطکاک بر روی کارایی ریکوپراتورها
4- 1- عوامل موثر در کارآیی ریکوپراتورها
4- 2- بررسی اثر اصطکاک بر روی عملکرد ریکوپراتور بدون در نظر گرفتن اصطکاک
4- 3- بررسی اثر اصطکاک بر روی عملکرد ریکوپراتور با در نظر گرفتن اصطکاک
4- 4- معرفی تکنولوژی بهبود انتقال حرارت در ریکوپراتورها
فصل 5: نتایج و بحث
5- 1- صرفهجویی انرژی
5- 2- تاثیر مطلوب ریکوپراتورهای فلزی و سرامیکی
5- 3- پیشرفت عملکرد و بهرهوری ریکوپراتورها
5- 4- مبدلهای حرارتی فشرده
5- 5- تحلیل عملکرد ریکوپراتور با تاثیرگیری از فرآیند اصطکاک
5- 6- بررسی چگونگی تاثیرگذاری اصطکاک بر روی عملکرد ریکوپراتورها
فصل 6: نتیجهگیری
منابع
فهرست نمودارها و جداول
عنوان
نمودار 2- 1- عملکرد آرایه برای ریکوپراتورهای کوچک برای توربین گاز: C.F
جدول 3- 1- انتخاب تجهیزات گرمایشی برای سوخت
جدول 3- 2- درجه حرارت پایین برای ریکوپراتور
جدول 3- 3- درجه حرارت بالا برای ریکوپراتور
نمودار 3- 1- مقایسه باله TD در مقابل β
فهرست اشکال
عنوان
شکل 1- 1- صفحات ریکوپراتورهای بدون پره و از نوع صفحهایa) سطح CC، b) سطح CU، c) سطح CW
شکل 2- 1- شکل سمت چپ ریکوپراتور بشقاب بالهای، شکل سمت راست از نوع AGTAG با منبع C.F
شکل 2- 2- طراحی Croos (تکنولوژی طلایی) شمارنده جریان در ریکوپراتورها
شکل 2- 3- ریکوپراتور سمت چپ از نوع GTE، ریکوپراتور سمت راست GTE با شمارنده جریان و نحوه آرایش
شکل 2- 4- طراحی پایه و بهرهبرداری از ریکوپراتور سطح اولیه
شکل 2- 5- ریکوپراتور سطح اولیه حلقه استیل از نوع خورشیدی برای توربین Inc
شکل 2- 6- (a) ریکوپراتور Svenka ریکوپراتور سطح اولیه، و (b) هندسه عبور هوا معمولی
شکل 2- 7- (a) ریکوپراتور ساخت شرکت Honeywell، (b) جزئیات ساخت هسته
شکل 2- 8- ریکوپراتورهای بیضی شکل (مک دونالد 2003)
شکل 3- 1- مبدل حرارتی نوع بالهای با شمارنده جریان
شکل 4- 1- سیکل توربین گاز با ریکوپراتور
چکیده
يکی از راهکارهای افزايش راندمان حرارتی سيکل توربين گاز، استفاده از سيستمهای بازيافت حرارت میباشد که در آن، گرمای گازهای داغ خروجی از توربين گاز توسط يک مبدل حرارتی به هوای سرد منتقل میشود. سپس این هوای گرم پس از متراکم شدن به ورودی محفظه احتراق انتقال مییابد. با اين عمل ميزان سوخت مصرفی کاهش مییابد و در نتيجه راندمان حرارتی سيکل که برابر هدف (نسبت کار خالص خروجی) به هزينه (سوخت مصرفی) میباشد، افزايش مییابد. علاوه بر اين چرخه سيستمی متوسط ريکوپراتورها، افزايش 15 درصدی راندمان و بهبود استقامت سيستم را شاهد خواهیم بود. ريکوپراتورها بطور بالقوه وزن کمپرسور و تعداد مراحل توربين را کاهش داده و در نتيجه استفاده از هسته کوچکتر در سيستم را باعث میشوند. همچنين ريکوپراتورها توانايی انتقال حرارت بين حجم زيادی از گاز با حداقل رد تاثيرگذاری را دارا میباشند. هدف اين پروژه بررسی دو جنبه ترموديناميکی و اقتصادی تاثير ريکوپراتور بر سيکل توربين گاز میباشد. از لحاظ ترموديناميکی پس از تعريف پارامترهای عملکردی سيکلهای دارای ريکوپراتور، تاثير سه پارامتر بازده، افت فشار سمت هوا و افت فشار سمت گاز ريکوپراتور بر راندمان حرارتی سيکل بررسی میشود. از لحاظ اقتصادی نیز با در نظر گرفتن قيمت ريکوپراتورهای مدرن امروزی و محاسبه ميزان صرفه جويی در سوخت ناشی از ريکوپراتور در سيکل، نرخ بازگشت سرمايه انواع مختلف ريکوپراتورها بررسی میشود.
کلمات کلیدی: ریکوپراتور، استقامت، مصرف ویژه سوخت، نرخ برگشت سرمایه
مقدمه
یکی از روشهای افزایش راندمان توربینهای گاز، استفاده از مبدلهای حرارتی برای بازیافت حرارت گازهای داغ خروجی از توربین گاز میباشد. برای بازیافت حرارت در صنعت توربین گاز از انواع بازیابها استفاده میشوند که در این مقاله نوع ریکوپراتورِ این بازیاب ها مورد بررسی قرار گرفت. ریکوپراتورها به طور پیوسته عمل انتقال حرارت را از گازهای داغ خروجی از توربین به هوای سرد و متراکم ورودی به محفظه احتراق انجام میدهند. امروزه استفاده از ریکوپراتورها در واحدهای میکروتوربین برای رسیدن به راندمان حرارتی بیش از 20% اجتناب ناپذیر است. شناخت ویژگیها و تاثیراتی که ریکوپراتورها بر عملکرد سیکل توربین گاز میگذارند بسیار حائز اهمیت میباشد. همچنین بهبود عملکرد تنها به اندازه چند درصد از انرژی ممکن است بازده فرآیند حرارتی را افزایش دهد که این امر موجب صرفه جویی قابل توجه در مصرف سوخت خواهد شد. بازده انرژی در ریکوپراتورها را میتوان با افزایش سطح انتقال حرارت بهبود بخشید. دو جنبه بسیار مهم بررسی ریکوپراتورها جنبههای ترمودینامیکی و اقتصادی است که به دلیل قیمت زیاد واحدهای ریکوپراتورها مسئله میباشد. در این پروژه در فصل اول پس از ارائه اطلاعات مختصر در رابطه با میکروتوربینها، مباحثی در رابطه با انواع مختلفی از سطوح مبدلهای حرارتی و طرحهای جدید در مبدلها برای کاهش هزینه استفاده از ریکوپراتورها ارائه خواهد شد. در فصل دوم جزئیات مربوط به سیستمهای ریکوپراتورها بررسی شد. فصل سوم شامل روش نرخگذاری است که شامل دو طرح مبدل حرارتی فشرده یعنی، بشقاب باله و میکروکانال میباشد که برای بررسی بیشتر انتخاب شد. نوار، پنجره، سطح موجدار و نیم دایره هندسی با روش اندازهگذاری مبدلهای حرارتی فشرده به صورت تحلیلی مورد بررسی قرار گرفت، که موجب انتخاب مناسبترین سطح هندسی برای سیستمهای FCGT گردید. در فصل چهارم این پروژه اثر اصطکاک بر روی کارآیی ریکوپراتور بررسی خواهد شد. اصطکاک با تولید گرما در ریکوپراتور از ظرفیت آن برای بازیافت حرارت میکاهد. با نوشتن معادلات بقای جرم و انرژی در ریکوپراتور، توزیع دما در ریکوپراتور بدست آمد و با استفاده از تعریف کارآیی یک مبدل، عبارت کارآیی یک ریکوپراتور تعیین شد که اثر اصطکاک هم در آن در نظر گرفته شده است.
1-1- مقدمه
ریکوپراتور نوعی مبدل حرارتی است که برای بازیافت گرمای موجود در گازهای خروجی از توربین گاز استفاده میشود. گازهای خروجی از توربین گاز دارای دمای بالایی بوده و پتانسیل زیادی برای بازیافت حرارت دارند. حرارت بازیافت شده دارای کاربردهای متنوعی میباشد. به عنوان مثال این گرما میتواند برای گرم کردن هوای ورودی به محفظه احتراق در یک توربین گاز مورد استفاده قرار گیرد. در این کاربرد هوای فشرده شده توسط کمپرسور وارد یک مبدل شده و یا گازهای خروجی از توربین گاز که دمای بالایی دارند تبادل حرارت میکند. افزایش دمای هوای ورودی به محفظه احتراق توربین گاز باعث میشود برای رسیدن به دمای مشخصی، از گازهای ورودی به توربین، سوخت کمتری مصرف شود و در نتیجه راندمان توربین گاز افزایش یابد. کاربردهای دیگری که برای حرارت بازیافت شده از گازهای خروجی توربین گاز میتوان برشمرد عبارتند از: تولید برق، گرم کردن هوای ورودی مورد نیاز برای احتراق در کوره، گرم کردن فضاهای مختلف و پیش گرم کردن فضاهای مختلف و پیش گرم کردن آب مصرفی بویلر با فرآیند خاص بهترین استفاده از حرارت گازهای خروجی از توربین گاز به منظور افزایش راندمان توربین گاز است. همانطوری که بیشتر توضیح داده شده از این گرما میتوان برای گرم کردن هوای ورودی به محفظه احتراق استفاده نمود. اهمیت این موضوع به دلیل افزایش تولید برق با استفاده از توربینهای گازی کوچک است که دارای راندمان پایینی هستند. در حال حاضر، برق به طور عمده در یک نیروگاه حرارتی (با استفاده از زغال سنگ، نفت یا گاز طبیعی)، یا نیروگاهابی آبی و بادی یا یک نیروگاه هستهای تولید میشود. قدرت تولید شده به طور کلی بصورت مگاوات است. نیاز برای تولید برق کمتر برای یک منطقه از راه دور یک نیاز حیاتی است، بدون در دسترس بودن شبکه برق، نمیتوان برق اضطراری، را که یک نیاز برای تغذیه برق بدون وقفه است را با توجه به شرایط و دلایل دیگر تامین کرد. با رفع محدودیت در انحصار تولید قدرت متمرکز برق، علاقه به استفاده بیشتر و بیشتر از نسل قدرت توزیع شده در حال افزایش است.
نتیجهگیری
اعتقاد بر این است که پیشنهاد استفاده از ریکوپراتور بعنوان روش متقابل و اولیه در صلیب راه راه در طراحی سطح، ممکن است برای یک موتور در شرایط وزن خنثی در مقایسه با یک موتور در یک چرخه پایه ساده برای مدت طولانی استقامت سیستم UAV را افزایش دهد. HALE با بررسی عملکرد ریکوپراتور به این نتیجه رسیده است که این سیستمها میتوانند راندمان را 15% افزایش داده و به گسترش کارایی UAVها کمک شایان نمایند. با توجه به موضوع مواد، سه دامنه برای درجه حرارت بالا مشخص شده است. نسخه اصلاح شده برای آلیاژ 803 و آلیاژ HR120 بدست آمده است که اغلب بصورت یکنواخت بوده و توانایی لازم را از لحاظ نقطه نظر جایگزینی هزینه تا دمای 750 درجه سانتیگراد مبتنی برآلیاژهای نیکل که دیرگداز بوده و توانایی تحمل 800 تا 850 درجه سانتیگراد را داشته و این طراحی با توجه به ساختار میکروتوربینها و خواص مکانیکی برنامهریزی شده است. در این راستا، آلیاژ 625 به عنوان تنها سوپرآلیاژ است که بصورت تجاری توسعه یافته است و به طور گسترده در ریکوپراتورها در درجه حرارت بالا استفاده میشود، ریکوپراتورها برای توربینهای گاز برای دو سیستم مختلف انتخاب شدهاند یکی توسط توربین خورشیدی و یکی برای مقاصد نظامی. در نهایت، طبقات مناسبتر از مواد برای کار کردن در درجه حرارت بالا بصورت تماس غیر مستقیم مورد استفاده میباشند که شناسایی شدهاند: آلیاژهای ODS و مواد سرامیکی. بسیاری از تفاوتها میتواند بین آنها بصورت برجسته باشد، به عنوان مثال حداکثر درجه حرارت مجاز، که برای سرامیکها ممکن است تا 200 تا 250 درجه سانتیگراد و دمای بالاتر برای دیگر آلیاژها مانند ODS باشد. این نقطه باید در نظر گرفته شود، هنگامی که این فرآیند به درستی اعمال شود، آلیاژهایODS FeCrAl میتواند قابل استفاده برای دماهای بالا تا 1150 سانتیگراد و دماهای پایینتر از محدوده درجه حرارتی که در آن سرامیک دارای یک سیستم نسبتاً پیچیده است قابلیت اجرا داشته باشد. بدیهی است، اگر یک هدفگذاری مناسب برای سیستم تعریف شده باشد بازده میکروتوربین برای رسیدن به بهره وری 40% قابل دسترسی میباشد. عامل نگران کننده اصلی چالشهایی است که در آینده نزدیک با آن مواجه خواهیم بود از جمله:
1- در حال حاضر پیدا کردن مواد فلزی مناسب که بتواند در محدوده 700 تا 1150 درجه سانتیگراد که هر یک از آنها میتوانند در یک محدوده مجاز طراحی شوند، وجود ندارد. به عنوان مثال، یک روش آسان (و نه ارزان) برای پردازش ODS در ورقه فلز وجود دارد هنوز برای پیوستن به آنها بسیار دشوار است که به عنوان یک تکنیک غیر متعارف مورد نیاز است.
2- بسیاری از آلیاژها در مرحله توسعه هستند در عین حال، این عوامل باعث میشوند که هزینههای تولید آنها بیشتر از موارد پیشبینی شده باشد. لذا ضروری است که این موارد عمیقاً برای رسیدن به یک توسعه موفق در مقابل درجه حرارت بالا در سیستمهای تبادل حرارتی مورد بررسی قرار گیرد. این دیدگاه در تحقیقات، ظاهراً زمینههای مختلفی را ایجاد کرده است که احتمالاً بسیار سودآور نیز خواهد بود.
3- با بررسیهایی که در مورد مطالب مربوط به فیلتر نازک و فیلتر درشت انجام شد میتوان نتیجهگیری کرد که بشقاب باله و میکروکانال، مبدلهای حرارتی فشرده که بیشتر بصورت بالقوه تعیین شدند دارای الزامات مندرج توسط FCGT میباشند که در سیستمهای ترکیبی استفاده شده است. برای ادامه بهبود عملکرد طراحی در ریکوپراتورها توانایی برای افزایش فشردگی سلول باید باقی میماند. بشقاب باله و میکروکانال دارای مزیتی بیشتر از مبدل حرارتی فشرده با توجه به دستیابی به فشردگی بالا میباشند. موضوع دوام ریکوپراتورها در محدوده زمانی معین برای توربین گاز میباشد.
4- لازم به ذکر است افت فشار سمت گاز و در مواردی در سمت هوا میتواند ناشی از رسوب گذاری سیال در مسیرهای جریان نیز باشد.
منابع
1- A. Deakin, P. Hills, T. Johnston, C. Adderley, R. Owen, T. Macdonald, E. Gregory, B. Lamb, N. Patel, L. Haseler, Guide to Compact Heat Exchangers, Energy Efficiency Enquiries Bureau, Oxfordshire, 1999.
2- A. Kraus, A. Aziz, J. Welty, Extended Surface HeatTransfer, John Wiley & Sons, Inc., New York, 2001.
3- A. P. Fraas, and M. Ozisik, Heat Exchanger Design, John Wiley & Sons, Inc., New York, 1965.
4- B. Pint, R. Swindeman, P. Tortorelli, K. More, Materials Selection for High Temperature MetallicRecuperators for Improved Efficiency Microturbines, Microturbine Materials Program, Oak RidgeNational Laboratory, 1999.
5- C. McDonald, Low-cost primary surface recuperatorconcept for microturbines, Applied ThermalEngineering, 20, 2000, pp. 471 – 479.
6- E. Utriainen, B. Sunden, Numerical analysis of aprimary surface trapezoidal cross wavy duct, Investigation of Some Heat Transfer Surfaces for Gas Turbine Recuperators, Lund, Sweden, 2001.
7- E. Utriainen, B. Sunden, Recuperators and regenerators in gas turbine systems, Investigation o Some Heat Transfer Surfaces for Gas Turbine Recuperators, Lund, Sweden, 2001.
8- G. Reid, A Numerical Investigation of MicrochannelHeat Transfer, Masters Thesis, University of Seattle, Washington, 1998.
9- J. E. Hesselgreaves, Compact Heat ExchangersSelection, Design, and Operation, Pergamon, NewYork, 2001.
10- J. Kesseli, T. Wolf, J. Nash, S. Freedman, Micro industrial and advanced gas recuperators, Proceedings of ASME Turbo Expo,,turbines employin Atlanta, Georgia, USA, 2003.
11- J. Oswald, Personal Communication, Rolls Royce (2003).
12- Lara-Curzio, E., Maziasz, P.J., Pint, B.A., Stewart,M., Hamrin, D., Lipovich, N., and DeMore, D., 2002.
13- Lagerström, G. and Xie, M., 2002, High performanceand cost effective recuperator for micro gasturbines.
14- N. Bacquet, The Spiral Heat Exchanger Concept and Manufacturing Technique, Compact HeatExchangers and Enhancement Technology for theProcess Industries, edited by Shah, R., Deakin, A.,Honda, H., and Rudy, T., Begell House, Inc., 2001.
15- R. K. Shah, Compact Heat Exchangers, The CRC, Handbook of Thermal, edited by Engineering Kreith F., CRC Press, New York, 2000.
16- R. K. Shah, Classification of Heat Exchangers, HeatExchangers Thermal-Hydraulic Fundamentals andDesign, edited by Kakac, S., Bergles, A., andMayinger, F., Hemisphere Publishing Corporation1981.
17- R. K. Shah, R. L. Webb, Compact and EnhancedHeat Exchangers, Heat Exchangers Theory andPractice, edited by Taborek, J., Hewitt, G. F., andAfgan, N., Hemisphere Publishing Corporation, 1983.
18- Reay, D.A. Low Temperature Waste Heat Recovery in the Process Industry.Good PracticeGuide No. 141. 1996.
19- S. G. Kandlikar, W. J. Grande, Evolution of Microchannel Flow Passages Thermohydraulic Performance and Fabrication Technology, (2002).
20- Solar Turbines Inc., A Caterpillar Company, Recuperators (Brochure), RecuperatorDevelopment, Dept. 221, T-5, P.O. Box 85376, San Diego, CA92186-5376, 1995.
21- Treece, B., Vessa, P. and McKeirnan, R., 2002, Microturbine recuperator manufacturing and operating experience, ASME Paper No. GT-2002-30404, ASME, New York, NY.
22- Traverso, A., Calzolari, F., and Massardo, A., 2003, A transient analysis of and control system for advanced cycles based on micro gas turbine technology.
23- V. Wadekar, Compact Heat Exchangers, AmericanInstitute of Chemical Engineers (2003).
24- W. M. Kays, A. L. London, Compact HeatExchangers, 3rd Edition, McGraw-Hill Book Company, New York, 1984.
25- Wilson, D.G., 2003, Regenerative heat exchangers for microturbines, and an improved type, ASME PaperNo. GT2003-38871, ASME, New York, NY.
ABSTRACT
One of the strategies to increase the thermal efficiency of gas turbine cycle is the use of the heat recovery systems by which the heat of the hot gases output from the gas turbine is transferred to the input cool air. Afterwards this hot air is being dense and is moved to the input of the combustion chamber. With this process, the amount of the consuming fuel is decreased and therefore the thermal efficiency of cycle is increased. In addition to this average system cycle of Recuperators, increase of about 15% in efficiency and improvement in the system stamina is predicted. Potentially Recuperators reduce the weight of the compressor and the number of stages of the turbine and thus the ability to use of smaller core would be possible. Also Recuperators have the ability to transfer the heat between large volumes of gas with a minimum influence. The aim of this project is the evaluation of two thermodynamic and economic aspects of the impact of Recuperators on the cycle of gas turbine. From the thermodynamic aspect, after defining the functional parameters of cycles containing Recuperators, the impact of three parameters (efficiency, drop of the pressure of the air side and also drop of the pressure of the Recuperator side) on thermal efficiency of cycle is investigated. From the economic aspect, with the consideration of the modern Recuperators’ price and calculation of the amount of fuel savings from Recuperators cycle, various types of investment return rate is examined.
Key words: Recuperator, Stamina, Special fuel consumption, The rate of return of capital
این پایان نامه با آیین نامه نحوه نگارش و تدوین پایان نامه تهیه شده و آماده ارائه میباشد.