گزارش کار آموزی سردخانه تحت پوشش استان قدس رضوی
عنوان: کار آموزی سردخانه تحت پوشش استان قدس رضوی
رشته: پروژه کار آموزی دوره کارشناسی
فرمت فایل: WORD (قابل ویرایش)
تعداد صفحه: ۲۲
فهرست مطالب
مقدمه
درجه حرارت انبار
سیستم تبرید سردخانه
شیرها
سیستم نور در انبار
اوپراتورهای سقفی
فینهای گاز گرم ۱
بخش بخار
سالنهای نگهداری میوه جات و مواد غذایی
بهداشت انبارها
روشهای آزمایشی در سردخانه
ضدعفونی انبار
مقدمه:
سرد خانه تحت پوشش آستان قدس رضوی = با ظرفیت ton 3000- دارای ۱۷ اتاق- ۱۵ اتاق زیر صفر- ۱۲ اتاق بالای صفر- اتاق بالای صفر جهت نگه داری میوه ها، رب و … استفاده می شود دارای ظرفیت ton 400- 150 است. درجه ی حرارت میوه جات نسبت به نوع میوه متفاوت است به عنوان مثال برای نگهداری سیب لبنانی برای مدت ۶ ماه درجه ی حرارت باید بین ۰ تا ۵/۰ و رطوبت نسبی بین ۸۵ تا ۹۵% باشد. برای سیب عباسی درجه ی حرارت ۵/۰+۰ و مدت ماندگاری ۴ ماه است. درصد رطوبت ۷۵ تا ۸۰%- برای گلابی درگزی ۶۵ تا ۷۰% در درجه حرارت c8/0 تا ۰ (گلابی نطنز ۸/۰- تا ۰)
فشار ورودی مایع اواپراتور bar 10- 8 است. مایع که عبور می کند فشار شکسته شده و به ۵/۲ تا ۲ بار می رسد.
مرحله سوم: کمپرسور- (دستگاه متراکم کننده). تشکیل شده از ۳ قسمت: ۱- الکتروموتور ۲- کمپرسور ۳- سپراتور روغن. فشار مکش کمپرسور بین atm 5/3- 2- فشار خروجی کمپرسور atm 10- 8- درجه حرارت ورودی مکش کمپرسور: c10- 8 زیر صفر- و خروجی کمپرسور: c10- 8 بالای صفر-
مرحله ی چارم: کنداسور: (دستگاه تقطیر کننده) شامل: ۱- پرزهای مشبک گاز گرم- ۲- دوش های آب- ۳- کوئل یا رادیات- ۴- شیر بالانس- ۵- شیر هواگیری- ۶- فن ها. فشار داخل کنداسور بین atm10- 8- درجه حرارت ورودی گاز c100- 80- خروجی گاز مایع برابر با درجه حرارت محیط است.
رطوبت دهی اتاق به وسیله ی سماتیک یا رطوبت زن- به وسیله ی دستگاهی بنام هیدروقمر رطوبت تنظیم می گردد. (از یال اسب استفاده می شود که به صورت ردیفی چیده می شود وقتی رطوبت بالا رود این ها کشیده و باز می شوند و هنگامی که رطوبت کم می شود خشک می شود.) وقتی رطوبت کم و زیاد می شود روی پلاتین اثر گذاشته وآن را قطع و یا وصل می کند-فشار داخل کمپرسور:bar2/3- 3-
سپراتور: در قسمت برگشت از اواپراتور در داخل موتورخانه سپراتور مرکزی را جهت جلوگیری از برگشت هرگونه ذرات مایع از قسمت اواپراتور و هدایت به سمت کمپرسور جلوگیری نماید. ذرات معلق در گاز در داخل سپراتور مرکزی جمع می شود و در شیفت کاری در داخل سیستم تخلیه می گردد. سپراتورها در داخل سیستم وظیفه ی جدا کردن مایع از گاز را انجام می دهند- در سیستم زیر صفر گاز خروجی چون می بایستی به قسمت مکش کمپرسور بالای صفر هدایت شود و درجه حرارت خروجی بالا باشد. گاز داغ از داخل مخزنی بنام اینترکولر- عبور داده تا حرارت گاز گرفته شود و به صورت گاز سرد به داخل مکش کمپرسور بالای صفر برسد-
درهای سردخانه از عایقی بنام پلاستی فرم یا عایق تزریقی- دور درب اتاق های زیر صفر Heater به کار می رود که جلوگیری از یخ زدگی است. عایق پلاستی فرم در اتاق زیر صفر: cm35- 30 بالای صفر cm20- 15.
کف اتاق های سردخانه: ۱- ابتدا قیر می ریزیم. ۲- عایق گذاشته می شود. ۳- مجدداً قیر ریخته می شود. ۴- دوباره عایق گذاشته می شود. ۵- قیر ریخته می شود. ۶- بتن آرماتور ریخته می شود به ضخامت cm10.
دیواره: ۱- لایه قیر. ۲- عایق. ۳- قیر. ۴- عایق. ۵- تور مرغی (به خاطر اینکه سیمان به عایق بچسبد). ۶- سیمان. سقف به همین صورت است و در آخر کار قیر ریخته می شود.
دیدگاه ها