گزارش کارآموزی در شرکت ذوب فلزات ایمن کار (فرد)
عنوان کارآموزی: گزارش کارآموزی در شرکت ذوب فلزات ایمن کار (فرد)
محل کارآموزی: شرکت ذوب فلزات ایمن کار
فرمت فایل: WORD (قابل ویرایش)
تعداد صفحات: ۵۴
فهرست مطالب
عنوان صفحه
مقدمه
مشخصات فیزیکی ۱
مشخصات ریخته گری ذوب ۲
تقسیم بندی آلیاژها ۳
آلیاژسازها (Hardeners) 7
کنترل ترکیب ۱۰
برگشتی ها و قراضه ها ۱۲
گاززدایی Degassing 17
اکسیژن زدایی ۲۰
احیاء کننده ها ۲۱
فلاسک های گازی ۲۳
تصویه : فیلتر کردن ۲۵
جوانه زاها Grainrefiners 27
آلومینیوم مس ۳۳
تولید آلیاژ ۳۶
آلومینیوم – سیلیسیم ۳۷
تولید آلیاژ ۳۸
ماهیچه ۴۰
– قسمت ماهیچه سازی ۴۲
– قسمت ریخته گری ۴۳
-سالن ویبراسیون ۴۵
-مراحل سنگ زنی و تراشکاری ۴۶
-تست عملیات حرارتی ۴۶
-کوره aging 47
-قسمت کنترل ۴۸
-مرحله شستشو ۵۰
مشخصات فیزیکی
آلومینیم یکی از عناصر گروه سدیم در جدول تناوبی است که با تعداد پروتون ۱۳ و نوترون ۱۴ طبقه بندی الکترونی آن به صورت زیر می باشد :
(۱S2);(2S2)(2P6);(3S2)(3P1)
که در نتیجه می توان علاوه بر ظرفیت ۳ ، ظرفیت ۱ را نیز در بعضی شرایط برای آلومینیم در نظر گرفت .
آلومینیم از یک نوع ایزوتوپ تشکیل شده است و جرم اتمی آن در اندازه گیری های فیزیکی ۹۹۰۱/۲۶ و در اندازه گیری های شیمیایی ۹۸/۲۶ تعیین گردیده است . شعاع اتمی این عنصر در ۲۵ درجه سانتی گراد برابر ۴۲۸۸۵/۱ آنگسترم و شعاع یونی آن از طریق روش گلداسمیت برابر A57/0 بدست آمده است که در ساختمان FCC و بدون هیچ گونه تغییر شکل آلوتروپیکی متبلور می شود .
مهمترین آلیاژ های صنعتی و تجارتی آلومینیم عبارت از آلیاژ های این عنصر و عناصر دوره تناوبی سدیم مانند منیزیم ، سیلیسیم و عناصر دوره وابسته تناوب مانند مس و یا آلیاژ های توام این دو گروه است .
(Al-CuMgSi);(Al-CuMg);(Al-SiMg);(Al-Cu);(Al-Si);(Al-Mg)
سیلیسیم و منیزیم با اعداد اتمی ۱۴ و۱۲ همسایه های اصلی آلومینیم می باشند و بسیاری از کاربرد های تکنولوژیکی آلومینیم بر اساس چنین همسایگی استوار است .
ثابت کریستالی آلومینیم A0414/4 = a و مطابق شرایط فیزیکی قطر اتمی آن ۸۵۷۷/۲ = dAl می باشد . بدیهی است حلالیت آلومینیم به نسبت زیادی به قطر اتمی بستگی دارد و مطابق آنچه در مباحث متالوژی فیزیکی بیان می گردد ، اختلاف قطر اتم های حلال و محلول نباید از ۱۵ % تجاوز نماید ، در حالی که شکل ساختمانی و الکترون های مدار آخر نیز در این حلالیت بی تاثیر نیستند .
مشخصات ریخته گری و ذوب
آلومینیم و آلیاژ های آن به دلیل نقطه ذوب کم و برخورداری از سیالیت بالنسبه خوب و همچنین گسترش خواص مکانیکی و فیزیکی در اثر آلیاژ سازی و قبول پدیده های عملیات حرارتی و عملیات مکانیکی ، در صنایع امروز از اهمیت زیادی برخور دارند و روز به روز موارد مصرف این آلیاژ ها توسعه می یابد . عناصر مختلف مانند سیلیسیم ، منیزیم و مس در خواص ریخته گری و مکانیکی این عنصر شدیداً تأثیر می گذارند و یک رشته آلیاژ های صنعتی پدید می آورند که از مقاوت مکانیکی ، مقاوت به خورندگی و قابلیت ماشین کاری بسیار مطلوب برخوردارند . قابلیت جذب گاز و فعل و انفعالات شیمیایی در حالت مذاب از اهم مطالبی است که در ذوب و ریخته گری آلومینیم مورد بحث قرار می گیرد .
تقسیم بندی آلیاژ ها
آلیاژ های آلومینیم در اولین مرحله به دو دسته تقسیم می گردند :
الف ) آلیاژ های نوردی (Wrought Alloys) که قابلیت پزیرش انواع و اقسام کارهای مکانیکی ( نورد ، اکستروژن و فلز گری ) را دارند .
ب ) آلیاژ های ریختگی (Casting Alloys) که در شکل ریزی و ریخته گری های آلومینیم با گسترش بسیار مورد استفاده اند . آلیاژ های نوردی که در مباحث شکل دادن فلزات مورد مطالعه قرار می گیرند از طریق یکی از روش های شمش ریزی (مداوم ، نیمه مداوم ، منفرد ) تهیه می گردند و پس از قبول عملیات حرارتی لازم ، تحت تاثیر یکی از زوش های عملیات مکانیکی به شکل نهایی در می آیند .
دیدگاه ها