پایان نامه ژیپس گچ، مهندسی عمران
عنوان: پایان نامه ژیپس گچ، مهندسی عمران
رشته: پروژه پایانی دوره کارشناسی،مهندسی عمران
فرمت فایل: WORD (قابل ویرایش)
تعداد صفحه: ۵۶
فهرست مطالب:
عنوان
مقدمه:
فصل اول: معرفی کانی ها و کانی شناسی ژیپس
انیدریت :
بلور شناسی :
خواص فیزیکی :
دگرسانی (آلتراسیون):
ژیپس :
بلورشناسی :
خواص فیزیکی :
خواص مشخصه :
فصل دوم: زمین شناسی اقتصادی و چگونگی پیدایش ژیپس
شرایط تشکیل و ژنز ژیپس:
Marine Brines• (دریائی)
Non-Marine Brines• (غیردریائی)
Mixed Marine-Nonmarine Brines• (مختلط)
محیط تشکیل تبخیری ها:
۱- محیط های دریائی
۲-محیط های غیردریائی EvaporatesContinental :
فصل سوم: کاربردهای ژیپس
مصارف ساختمانی
خواص گچ
گچ پزی:
کوره های گچ پزی
۱- کوره های گچ پزی چاهی:
۲- کوره های تاوه ای:
۳- کوره های گردنده خفته:
انواع گچ:
گچ آلفا
گچ بتا
انواع محصولات کاربردی گچ
گچ سفید ساختمانی:
ویژگی های فیزیکی گچ سفید ساختمانی
آنالیز شیمیایی گچ سفید ساختمانی
گچ شکسته بندی:
سیمان کین :
گچ قالب ریزی :
گچ زیر سازی:
گچ رویه زبر:
اسپری رویه زبر:
گچ عایق صوت:
گچ درزگیری(پرکننده):
گچ کریستال:
مشخصات فیزیکی گچ کریستال
گچ عاج:
ویژگی های فیزیکی گچ عاج
آنالیز شیمیایی گچ عاج
گچ پودر:
گچ میکرونیزه:
مصارف دارویی
مصارف صنعتی
مصارف کشاورزی
اندازه دانه های گچ :
فصل چهارم: تولید کنندها و مصرف کننده ها
بررسی وضعیت ژیپس در جهان و ایران
وضعیت تولید و فرآوری ژیپس در ایران
میزان تولید ژیپس و روند آن در ایران
فصل پنجم: ژیپس در ایران
ذخایر و پتانسیلهای عمده ژیپس در ایران:
میزان واردات ژیپس در ایران
میزان صادرات ژیپس در ایران
فهرست منابع و مآخذ:
فهرست جداول:
عنوان
جدول ۳- ۱ انواع گچ ها و شرایط تشکیل و مصارف آنها
جدول۳- ۲ دمای پخت و ترکیب انواع گچ.
جدول ۴- ۱ میزان تولید ژیپس درجهان در سال های ۱۹۹۴- ۲۰۰۴ بر حسب هزارتن.
جدول۴- ۲ – میزان تولید ژیپس در جهان در طی سالهای ۱۹۹۷- ۲۰۰۴ ( هزارتن)
جدول ۴- ۴ میزان تولید ژیپس در ایران در سال های ۱۹۹۴- ۲۰۰۴ بر حسب هزارتن.
جدول۵-۱ توزیع ذخایر گچ در استان های مختلف کشور در سال های اخیر
جدول۵-۲ مقدار و ارزش واردات گچ برحسب تعرفه و کشورهای مبداء
جدول ۵-۳ میزان صادرات ژیپس در ایران در سال های ۱۹۹۴- ۱۹۹۹ بر حسب هزار تن.
جدول۵-۴ میزان واردات ژیپس بر حسب ارزش در ایران و جهان از۱۹۹۵ تا ۲۰۰۰٫
جدول ۵-۵ مقدار و ارزش صادرات گچ برحسب تعرفه و کشورهای مقصد
فهرست اشکال:
عنوان صفحه
شکل۱-۱ بلورهای الف) انیدریت ب)آنگلزیت
شکل۱-۲ بلورهای ژیپس
شکل۱-۳ بلورهای سلنیت، آلاباستر، ساتین اسپار
شکل ۱-۴ منحنی آبگیری از ژیپس
شکل ۲-۱ پراکندگی کانی های تبخیری الف- در حوضه های تبخیری کاملاً بسته ب- در حوضه های تبخیری نسبتاً بسته
شکل ۴- ۱ میزان تولید ژیپس در جهان در سال های ۱۹۹۴- ۲۰۰۴ بر حسب هزارتن.
شکل۴- ۲ میزان تولید ژیپس در جهان در طی سالهای ۱۹۹۷- ۲۰۰۴ ( هزارتن )
جدول ۴- ۳ میزان تولید ژیپس در اروپا در سال های ۱۹۹۹- ۲۰۰۳ بر حسب تن.
شکل ۴- ۳ میزان تولید ژیپس در ایران در سال های ۱۹۹۴- ۲۰۰۴ .
مقدمه:
تاریخچه کوتاه از گچ وسنگ گچ:
قدیمی ترین آثار بجای مانده از گچ مربوط به ۹۰۰۰ سال قبل می باشد که در آناتولی و سوریه کشف شده اند. ۵۰۰۰ سال قبل مصری ها سنگ گچ را در هوای آزاد در درون آتش می سوزاندندو سپس آنرا میکوبیدند و تبدیل به پودر می کردند و در نهایت این پودر را با آب ترکیب می کردند و دیواره های کاخ ها و معابد خود را با گچ می پوشاندند. مصری ها ۱۵۰۰ سال قبل نیز از گچ برای پوشاندن سطوح داخلی دیوارهای اهرام ثلاثه استفاده کرده اند . درون اهرام مصر بر روی سطوح صاف و سفید گچی دیوار نگاری های شکوهمندی با نقش سربازان مصری ارابه های جنگی ، خدایان ، حیوانات و پرندگان موجود است.
در تمدن های کهن نیز نوعی گچ استفاده می شده است که امروزه ما آن را آلاباستر
می نامیم . تندیس های بزرگ گاوهای بالدار متعلق به تمدن آشور که امروزه در موزه شهر لندن موجود است از همین سنگ ساخته شده اند . یونانی ها نیز سکه هایی با نقش کلمه ی آلاباستر که از نام شهری بنام آلاباستر در مصر گرفته بودند ضرب می کرده اند . همین طور آنها ظروف و قوری های کوچک از گچ ساخته اند .
یونانی ها همچنین نامی به سنگ گچ داده اند که از دو کلمه با معانی زمین و پختن تشکیل شده است. آنها فرم خاصی از سنگ گچ را که حالت شیشه ای دارد برای پنجره ها استفاده و به ویژه این سنگ ها را وقف معبدهای الهه ی ماه می نموده اند . سنگ گچ شیشه ای را که به این شیوه ی سنتی مورد استفاده قرار میگرفته ، یونانی ها سلنیت (Selenite) یا سنگ ماه می نامیده اند .
رمی ها نیز راجع به سنگ گچ می دانستند که چه کاربردهایی در حرفه و پیشه ی آنها می تواند داشته باشد. نشانه ی این اطلاعات مجسمه های بدون انسان است که در اروپای غربی با ملات گچ درست شده و امروزه در دسترس است . آنگلوساکسون ها و نرمنها سنگ گچ را فراموش کرده بودند تا اینکه دوباره در قرن سیزدهم برای اولین بار با گچ پاریس آشنا شدند .
امروزه آلاباسترهای خوب در نواحی میانی انگلستان خصوصاً در ناتنگهام به شکل مجسمه هایی با فرم های مختلف که توسط استادکاران قرون ۱۴ و ۱۵ میلادی حکاکی شده اند پیدا می شود . بعدها این دست ساخته های گچی مشهور گردید و با تولید انبوه به سراسر اروپا فرستاده شد . این آلاباسترها را ما در موزه های عمومی می توانیم ببینیم . آلاباستر همچنین در برخی از آرامگاه ها ، نقوش کلیساها و سایر ساختمان های تاریخی به کار رفته است .
آن زمانیکه سقف و دیوارهای خانه ها با نی و ترکه درست می شده مردم برای پرکردن شکاف بین آنها نیاز به یک اندود پرکننده داشتند .
در بیشتر مناطق اروپای غربی خانه ها به این شکل ساخته می شده است . این کار ابتدا با گل و رس انجام می شد . سپس بناها نوعی ملات آهکی یافتند که سطوح سخت و سفید ایجاد می نمود . بعدها با دست یابی به سنگ گچ ، این عمل با بکارگیری ملات گچ انجام شد . بناها ملات گچ را به علت سرعت زیاد خشک شدن و عدم وجود ترک بعد از آن نسبت به ملات آهک ترجیح می دادند . امروز ملات آهک به میزان جزئی مورد استفاده قرار می گیرد .
به هر حال بیشترین مصرف گچ برای سطوح داخلی ساختمان بود ولی از قرن۱۶میلادی به بعد گچ کارها مهارت های خود را توسعه دادند و در زمینه ی دکورسازی و کارهای هنری باگچ توانایی های ارزشمندی پیدا نمودند . در پایان کارها بر روی سطوح گچی دیوارها و سقف ها نقش گل ها ، شاخه های درختان ، میوه ها و حتی طرح آلات موسیقی را ایجاد می کردند . برخی از بهترین نمونه های این طرح ها توسط گچ استاکو (Stucco ) در خانه های جورجیان (Dublin)و (Georgian) در جمهوری ایرلند کار شده است .
در سالهای ۱۷۰۰ میلادی پاریس مرکز گچ بود ( گچ پاریس ) چرا که تمامی دیوارهای خانه های چوبی برای جلوگیری از آتش سوزی با گچ پوشیده می شد. پادشاه فرانسه این قانون را بعد از اینکه لندن بزرگ در سال ۱۶۶۶ در اثر آتش سوزی از بین رفت اجباری نمود .
دانش ما در زمینه استفاده از گچ در قبل از قرن نوزدهم محدود می باشد. با این وجود تحقیقات نشان میدهد که در قرن شانزدهم گچ همراه آهک در کف ها دیوارها و سقف ها مورد استفاده قرار میگر فته است اما ثابت گردیده است که گچ بری تزئینی که قبلا یکی از موارد استفاده از گچ در نظر گرفته می شده است در این دوران دارای سوابق بسیار مختصری می باشد.
تاریخچه گچ در ایران
در ایران نیز گچ رابطه نزدیکی با صنعت ساختمان سازی داشته و از قدیم یکی از مصالح ساختمانی سنتی ایران بوده است . گچ در بیشتـر ساختمانهای باستانی که تاکنون باقی مانده اند بصورت آثار گچ بریهای زیبا دیده می شود . از زمان اشکانیان ابنیه هایی با تزئینات گچی بجا مانده است که نمایانگر خلاقیت و هنر استادکاران ایرانی می باشد . از دوران اسلام نیز گچ بریهای فراوانی بجا مانده که نمودار پیشرفت این هنر در سرزمین ایران می باشد. عالی قاپو ، کاخ هشت بهشت و گچ بریهای زیبای مسجد جامع ارومیه از جمله بارزترین جلوه های این هنر می باشد . کف سراسر تالار و پـلکان و ستـونهــای کاخ لاله زار تهران در خیابان سعدی با سنگ گچ مرمری ساخته شده بود. کاربرد گچ در پوشش قوسی کانال ها در قسمتی از بناهای تخت جمشید از دوره هخامنشی به یادگار مانده است. ملات گچ در دوره ساسانیان در اسکلت سازی بناها وهمچنین جهت نماسازی کاربرد فراوان داشته است. یکی از پدیده های هنری در معماری بی همتای ایران هنر گچبری است که در کاوش های باستان شناسی نمونه ها و نشانه هایی از رواج این هنر در روزگار ساسانی به دست آمده است . یکی از کاربردهای ویژه گچ ، اندود کردن دیوارها و آراستن سطوح داخلی ساختمانها است و هنر گچبری این آراستگی را به حد کمال و دلنوازی می رساند . آثار گچبری را در دوره های مختلف تاریخ ایران می توان مشاهده کرد برای نمونه در دوره سلجوقی به مسجد علویان در همدان – در دوره ایلخانی به بقعه بایزید بسطامی در بسطام – در دوره تیموری به بقعه شیخ احمد جامی در تربت جام – در دوره صفویه به کاخ عالی قاپو در اصفهان – در دوره زندیه به عمارت کلاه فرنگی در شیراز و در دوره قاجار به کاخ گلستان در تهران می توان اشاره نمود .
این پایان نامه با آیین نامه نحوه نگارش و تدوین پایان نامه تهیه شده و آماده ارائه میباشد.
دیدگاه ها