عنوان: پایان نامه پنوماتیک و هیدرولیک، مهندسي مکانیک
رشته: پروژه پایانی دوره کارشناسی،مهندسی مکانيک گرايش حرارت و سيالات
فرمت فایل: WORD (قابل ویرایش)
تعداد صفحه: 60
چکیده:
امروزه در بسیاری از فرایند های صنعتی، انتقال قدرت آن هم به صورت کم هزینه و با دقت زیاد مورد نظر است در همین راستا به کارگیری سیال تحت فشار در انتقال و کنترل قدرت در تمام شاخه های صنعت روبه گسترش است. استفاده از قدرت سیال به دو شاخه مهم هیدرولیک و پنوماتیک تقسیم می شود. از پنوماتیک در مواردی که نیروهای نسبتا پایین (حدود یک تن) و سرعتهای حرکتی بالا مورد نیاز باشد ( مانند سیستم هایی که در قسمتهای محرک رباتها به کار می روند) استفاده می کنند.
در صورتیکه کاربردهای سیستمهای هیدرولیک عمدتا در مواردی است که قدرتهای بالا و سرعتهای کنترل شده دقیق مورد نظر باشد ( مانند جکهای هیدرولیک ، ترمز و فرمان هیدرولیک و…)
کار سیستم های پنوماتیک مشابه سیستم های هیدرولیک است فقط در آن به جای سیال تراکم ناپذیر مانند روغن از سیال تراکم پذیر مانند هوا استفاده می کنند. در سیستمهای پنوماتیک برای دست یافتن به یک سیال پر فشار، هوا را توسط یک کمپرسور فشرده کرده تا به فشار دلخواه برسد. سپس آن را در یک مخزن ذخیره می کنند .
اساس کار تمام سیستم های هیدرولیکی و پنوماتیکی بر قانون پاسکال استوار است.
از سیستم های هیدرولیک و پنوماتیک در کیسه های هوا و ترمز نیز استفاده می شود که در ادامه این مقاله به شرح این دو پرداخته شده است.
فصل اول پنوماتيک
پنوماتيک(نيوماتيک) چيست؟
مزاياي هواي فشرده:
فصل دوم عناصر سيستمهاي پنوماتيکي
عناصر پنوماتيکي:
سيلندر:Cylinder
انواع سيلندرها:
شيرها Valves:
علامت اختصاري سيلندر:
خواص اصلي انرژي پنيوماتيك به شرح زير است:
فصل سوممزاياي سيستم هيدرليک يا پنوماتيک
قانون پاسکال:
اجزاي تشکيل دهنده سيستم هاي هيدروليکي:
اجزاي تشکيل دهنده سيستم هاي نيوماتيکي:
يک مقايسه کلي بين سيستمهاي هيدروليک و نيوماتيک:
فصل چهارم مدارهاي پنوماتيکي
فصل پنجماصول سيستم ترمز پنوماتيكي
اجزاي مورد نياز جهت توليد هواي فشرده :
ملاك انتخاب كمپرسور :
تنظيم كمپرسور :
ـ تنظيم از طريق كاهش سرعت :
خنك كردن كمپرسور :
بزرگي مخزن هواي فشرده كمپرسور :
پخش هواي فشرده به سيلندر پيستون ترمز :
آماده كردن هواي فشرده :
رطوبت گيري هواي فشرده :
روشهاي جهت جذب رطوبت از هواي فشرده
فيلترهاي هواي ترمز بادي :
شير تنظيم فشار :
مقدار عبور جريان براي واحدهاي مراقبت :
سيلندر پنيوماتيكي :
سيلندر يك كاره :
ساختمان سيلندر و پيستون :
محاسبه نيروهاي سيلندر پيستون :
محاسبه طول كورس پيستون سيلندر پنيوماتيك :
:
نتيجه
منابع و مراجع :
نتیجه :
در سیستم های هیدرولیک و پنوماتیک نسبت به سایر سیستم های مکانیکی قطعات محرک کمتری وجود دارد و می توان در هر نقطه به حرکتهای خطی یا دورانی با قدرت بالا و کنترل مناسب دست یافت. چون انتقال قدرت توسط جریان سیال پر فشار در خطوط انتقال ( لوله ها و شیلنگ ها ) صورت می گیرد ولی در سیستم های مکانیکی دیگر برای انتقال قدرت از اجزایی مانند بادامک، چرخدنده، گاردان، اهرم، کلاچ و… استفاده می کنند در این سیستم ها می توان با اعمال نیروی کم به نیروی بالا و دقیق دست یافت. همچنین می توان نیروهای بزرگ خروجی را با اعمال نیروی کمی ( مانند باز و بسته کردن شیرها و… ) کنترل نمود.
استفاده از شیلنگهای انعطاف پذیر، سیستم های هیدرولیک و پنوماتیک را به سیستم های انعطاف پذیری تبدیل می کند که در آنها از محدودیت های مکانی که برای نصب سیستم های دیگر به چشم می خورد خبری نیست. سیستم های هیدرولیک و پنوماتیک به خاطر اصطکاک کم و هزینه پایین از راندمان بالایی برخوردار هستند همچنین با استفاده از شیرهای اطمینان و سوئیچ های فشاری و حرارتی می توان سیستمی مقاوم در برابر بارهای ناگهانی، حرارت یا فشار بیش از حد ساخت که نشان از اطمینان بالای این سیستم ها دارد.
مزایای دیگری که یک سیستم هیدرولیک و پنوماتیک نسبت به سایر سیستم های مکانیکی یا الکتریکی دارد می توان به طراحی ساده، قابلیت افزایش نیرو، سادگی و دقت کنترل، راندمان بالا و اطمینان اشاره کرد.