پایان نامه بررسی سیستمهای تعلیق فعال و نیمه فعال، مهندسی مکانیک
عنوان: پایان نامه بررسی سیستمهای تعلیق فعال و نیمه فعال، مهندسی مکانیک
رشته: پروژه تخصصی دوره کارشناسی،مهندسی مکانیک گرایش حرارت و سیالات
فرمت فایل: WORD (قابل ویرایش)
تعداد صفحه: ۸۵
فهرست:
فصل اول: فنر و لرزهگیر
مقدمه
تاریخچه سیستم تعلیق
فنر
فنر مارپیچ
فنرهای پیچشی
میله پیچشی
میله پایدارنده
کاربرد میلههای پادغلت در سیستم تعلیق
کاربرد میله پادغلت
فنر تخت
فنر لاستیکی
لرزهگیر
کاربرد
کارکرد
نصب و جایگذاری لرزهگیر
نامگذاری
دسته بندی لرزهگیرها
لرزهگیر اصطکاکی
لرزهگیر گازی
چگونگی کارکرد
لرزهگیر روغنی
چگونگی کارکرد
لرزهگیر تلسکوپی
چگونگی کارکرد
مجاری روغن
گونههای دیگر
لرزهگیر شیطانکی
لرزهگیر نواری
لرزهگیر پرهدار
لرزهگیر فنر هوایی
لرزهگیر روغنی گازی در سیستم هیدروپنوماتیکی
لرزهگیر وزنهای
انواع جدید لرزهگیرها
لرزهگیر BIG RED GAS 35
لرزهگیر خود میزان
لرزهگیر RED MOX 4
فصل دوم : سیستم های تعلیق فعال و نیمه فعال
مقدمه
دسته بندی بر پایه پارامترهای سختی و میرایی
سیستم تعلیق ایستا
سیستم تعلیق پویا
سیستم تعلیق فعال
سیستم تعلیق نیمه فعال
عملگر
لرزهگیر ناپیوسته
لرزهگیر پیوسته
لرزهگیر مغناطیسی
گونههای مختلف سیستم تعلیق پویا
سیستم تعلیق خود میزان
سیستم یکپارچه جلو و پشت
سیستم تعلیق هوایی
تعلیق هوایی برای چهار چرخ
تعلیق هوایی برای چرخهای پشت
سیستم تعلیق هیدروژنی
ساختار فنر و کارکرد فنر
بررسی غلت زنی ،کله زنی و جهش
سیستم تعلیق هیدرولاستیک
سیستم تعلیق پیش بین
سیستم تعلیق تطبیقی
سیستم تعلیق هیدروپنوماتیک
زیر بخشها
سیستم تعلیق هیدرواکتیو
سیستم تعلیق هیدرواکتیوII
سیستم تعلیق هیدرواکتیوIII
سیستم کنترل پویای بدنه (ABC)
دیدگاه خریدار از سیستم تعلیق ایستا و پویا
منابع و مآخذ
مقدمه
از همان روزهای اولیه ساخت اتومبیل و حتی قبل از آن ، در زمانی که اسبها گاری را میکشیدند ، به خوبی معلوم و مشخص بود که ناهمواریهای سطح جاده برای مسافران نامناسب است و باید این ناهمواریها و مسافران از یکدیگر جدا می شدند.
این جداسازی خیلی بیشتر از یک مسئله فقط درباره راحتی است. دست اندازهای پی در پی و گودالهای سطح جاده که سبب تکان خوردن و وارد شدن یکسری نیروهای عمودی به اتومبیل می شوند با افزایش نسبی سرعت اتومبیل نیز تغییر می کنند. با سرعتهای بالایی که امروزه به آنها دسترسی داریم، مجموع این ضربات متوالی برای مسافران و همچنین قطعات و قسمتهای مکانیکی اتومبیل تحمل ناپذیر خواهند بود. در ضمن این تکانها مشکلاتی را برای کنترل اتومبیل نیز ایجاد می کند.در نتیجه ، یک نیروی کششی میانی بین بدنه و چرخها وجود خواهد داشت.
لرزشهای پی در پی بدنه خودرو سبب خستگی راننده و سرنشینان میشود. در پی آن کارایی و بازدهی رانندگی و عمر مفید خودرو کاهش یافته و سلامتی انسان به خطر میافتد، بنابراین مدلسازی مود سواری خودرو بهسازی پاسخ لرزشی آن با بهره از میرایندههای ارتعاشی از دیدگاههای مهم در طراحی خودرو بوده که آسایش سرنشین، افزایش دوام خودرو، ایمنی و افزایش کنترل خودرو را به دنبال دارد.
خاصیت میرایش ارتعاشات لرزشها و رفع بعضی از اغتشاشات حرکت در خودرو و حفظ بعضی ویژگیهای مناسب جهت ایمنی، از ویژگیهای مناسب مکانیکی است که انجام آن با یک وسیله مکانیکی امکانپذیر است. مجموعه مشخصی که فراهمگر هدف بالاست، سیستم تعلیق نام دارد. این مجموعه قلمرو وسیعی را با خواص و وظایف متفاوت در بردارد.
تاریخچه سیستم تعلیق
در قرن شانزدهم تلاشی در حل مشکل انتقال بد همه نیرو از دست انداز به گاری و واگن ها انجام گردید. آنها توسط چهار کیسه چرمی پر از باد که به چهار ستون شاسی متصل بودند، بدنه گاری را (که شبیه به یک میز وارونه بود) معلق نمودند، و چون بدنه گاری از شاسی معلق بود، سیستم، به عنوان یک “سیستم تعلیق” شناخته شد ( اصطلاحی که امروزه نیز به انواع راه حل ها اطلاق می شود). سیستم بدنه معلق، یک نظام فنری کامل نبود، ولی چرخ ها و بدنه را قادر می ساخت تا به صورت آزاد حرکت کنند.
فنرهای نیمه بیضوی، که با نام فنرهای گاری نیز شناخته می شوند، به سرعت جایگزین تعلیق کیسه های چرمی شدند. فنرهای نیمه بیضوی به صورت عمومی در انواع واگن ها، گاری ها و … استفاده می شدند. اغلب، هم بر روی اکسل عقب و هم بر روی اکسل جلو به کار می رفتند. هرچند، این سیستم باعث به وجود آمدن موج رو به جلو و عقب می شد و مرکز ثقل بسیار بالایی داشت.
فنر
فنر عنصری انرژی دهنده و انرژی گیرنده که بر اثر تغییر شکل کشسان انرژی پتانسیل آن تغییر میکند. در یک سیستم مکانیکی سختی نمایانگر ویژگیهای فنریت آن است. در تعیین ویژگیهای فنریت سیستم های مکانیکی باید انعطاف پذیری قطعات را نیز لحاظ کرد. محاسبه سختی موثر یک مجموعه به سادگی و با بهره از قانون برآیند فنرها امکان پذیر است. اگر دو عضو به صورت سری قرار گرفته باشند، آنگاه فنر معادل به قرار زیر است:
دسته بندی فنرها:
فنرها گونه های مختلفی دارند که انواع پرکاربرد آن در صنعت به قرار زیر است:
فنر مارپیچ:
فنر مارپیچ مفتولی فولادی است که به صورت حلقه ای پیچانده شده است. فنر مارپیچ برای مقاومت در برابر بارهای کششی، فشاری یا پیچشی ساخته می شود.سختی یک فنر مارپیچ به قرار زیر است:
فنرهای پیچشی
در فنرهای پیچشی تغییر شکل زاویه ای سبب ایجاد گشتاور پیچشی است. رابطه نیرو و جابجایی در فنرهای پیچشی به قرار زیر است:
میله پایدارنده
یکی از زیر بخش های مهم سیستم تعلیق میله های پایدارنده۲ است که برای افزایش پایداری به کار می رود. نمونه از میله های پایدارنده، میله ای است که میل موج گیر (میله پادغلت۳) نامیده می شوند. هنگام میل موج گیر میله ای فلزی است که به دو بازوی کنترلی چرخ های درونی و بیرونی متصل می شود هنگام افت و خیز یکی از چرخ ها، میل موج گیر حرکت را به چرخ دیگر انتقال می دهد. میل موج گیر یک تراز بالا در هنگام رانندگی ایجاد می کند.
کاربردی میله های پادغلت در سیستم تعلیق
هنگامی که بدنه می غلتد و یا یکی از چرخ ها روی دست انداز یا درون چاله قرار می گیرد، میله پادغلت سبب افزایش سختی فنریت تعلیق است، یعنی فنریت آن را کاهش می دهد. هنگامی که خودرو در راستای مستقیم حرکت می کند، میله پادغلت، سبب نرمی فنریت تعلیق شده و بنابراین خوش سواری خودرو را بهبود می بخشد.
کاربرد میله پادغلت
اگر افت و خیز چرخ ها برابر باشد، آنگاه بازوهای لنگیده همسو بوده و بنابراین میله پادغلت نقشی در سختی غلتشی محور نخواهد داشت.
فنر تخت
فنر تخت۱ در هر دو سیستم تعلیق جلو و پشت به کار می رود. این فنرها به صورت فعالری نیز به کار می روند و با این طرح وسط فنر به اسکلت متصل شده و هر یک از دو انتهای آن
یک چرخ را نگهداری می کند. طرز عمل این فنرها مانند تمام فنرهای تخت است موقعی که چرخ با یک برآمدگی برخورد می کند فنر به بالا خم می شود ضربه را مستهلک می نماید و برعکس هنگامی که چرخ دریک گودی می افتد به طرف پایین هم می شودو بدین ترتیب فنر تخت در وسایل نقلیه مانند فنر مارپیچی عمل می کند فنر ها معمولا به طور مکانیکی با وسایلی از قبیل بالشتک و بوش لاستیکی از بدنه عایق بندی شده اند این عمل از انتقال لرزش ها به اسکلت و بدنه جلوگیری می کند.
فنر لاستیکی
فنرهای لاستیکی کاربردهای فراوانی در خودرو دارند. لاستیک جسمی سخت شونده است، یعنی با افزایش تنش درونی آن ایستادگی آن در برابر تغییر شکل افزایش می یابد. لاستیک در برابر برانگیختگیهای پر بسامدکم دامنه، جاذب انرژی خوبی است و بنابراین به عنوان جداساز لرزه کاربردهای فراوانی دارد. پیش بینی ضریب سختی فنرهای لاستیکی برخلاف فنرهای مارپیچی به سادگی امکان پذیر نمی باشد.
دیدگاه ها