شبکه های توزیع برق، مهندسی برق
عنوان پروژه: شبکه های توزیع برق، مهندسی برق
رشته: مهندسی برق،پروژه تحقیقاتی دوره کارشناسی
فرمت فایل: WORD (قابل ویرایش)
تعداد صفحات: ۲۷
مقدمه
صنعت برق یکی از حیاتیترین صنایع یک کشور به حساب میآید. در این میان، شبکههای توزیع انرژی الکتریکی، محل تلاقی مشترکین صنعت برق میباشد و اشکالات سیستم توزیع در این صنعت، از دید مصرف کنندگان، مشکل تمام صنعت برق قلمداد خواهد شد. توسعهی روزافزون، عدم پیشبینی صحیح این روند و عقبماندگی تکنولوژی، همواره مشکلاتی را در سیستم توزیع انرژی الکتریکی به همراه داشته است.
با گسترش بهرهگیری از انرژی الکتریکی، تقاضا از سیستمهای توزیع نیرو بیشتر و بسیار پیچیدهتر شده است، این سیستمها نه تنها مجبور هستند که تعداد زیادی از مصرف کنندگان را سرویس بدهند، بلکه باید بارهای انفرادی بزرگ را نیز تغذیه کنند که امروزه، نیاز به نظارت دقیقتر و طراحی جامعتر را از لحاظ رعایت افت ولتاژ و کیفیت برق با قابلیت اطمینان بالا در سرویسدهی میطلبد.
به موازات توسعه شبکههای توزیع برق، نوآوری در وسایل الکتریکی، اختراع مواد بسیار مناسب، تکامل تجهیزات و ابزار آلات پیشرفته، روز به روز جایگزین و به کار گرفته شد به شکلی که تکنیکهای جدید و بسیار کارآمدی را برای تعمیر، بهرهبرداری و احداث اینگونه سیستمها ارایه نمودند. مهندسی شدن طراحی و احداث شبکههای توزیع، برای برپاداشتن یک سیستم توزیع اقتصادی، انتخاب صحیح اندازهی هادیها، عایقها، ترانسفورماتورها و دیگر اجزاء، موجب شد تا برای سیستم با قابلیت اطمینان بالا به بهرهبرداریهای اضطراری ناشی از بارهای اضافه نیاز کمتری داشته و به طور کلی، تاسیسات برای تقاضای بیشتر آینده جوابگو باشد. در چنین سیستمی تلفات کاهش خواهد یافت. از طرف دیگر مباحث جدیدی در زمینه سیستمهای توزیع از جمله مدیریت مصرف و بار، مکانیزاسیون، دیسپاچینگ توزیع و دستگاههای کنترل از راه دور، سیستمهای دیجیتالی و الکترونیکی در اندازهگیری و کنترل معرفی و ساخته شده است.
تعادل بار (جهت تامین برق ۲۲۰ ولت برای منازل)
در یک محله از خیالان مارالان که افت ولتاژ گزارش شده بود از اکیپ مربوطه خواسته شد که برای رفع این افت ولتاژ اقدام نمایند برای این کار به محله مورد نظر رفتیم ابتدا مسیر فیدر و محل ورود برق به محله مورد بررسی قرار گرفت سپس تعداد انشعابگیری از فازها مشخص گردید.
بعد از تهیه نقشه مشاهده شد که انشعاب گیری از فازها غلط بوده و به علت عدم نظارت شرکت خصوصی بر کار سیمبانها و اغلب سیمبانها که به خاطر راحتی و برای این که زمان زیادی را برای لخت کردن سیم صرف نکنند به همین دلیل اکثراً کابل انشعابات منازل را به فاز بالایی که نزدیک نول میباشد وصل میکنند که در بالا هم اشاره شد که چندین انشعاب از فاز R گرفته شده است که دلیل عدم تعادل بار در محله میباشد.
تعادل بار (تغییر فاز مشترکان)
این اتفاق که خیلی زیاد اتفاق میافتد و وجود دارد در اثر انشعابگیری زیاد از یکی از فازها رخ میدهد و مشترکین فاز پر انشعاب دچار افت ولتاژ شده و گاهی هم در اثر افت ولتاژ خسارتهایی از جمله سوختن تلویزیون، یخچال و دیگر وسایل برقی را موجب میشود.
برای تغییر فاز که از طرف مشترکین تقاضا شده ابتدا برق ورودی منزل را اندازهگیری میکنند در صورت صحیح بودن و مناسب بودن ولتاژ ورودی به منزل تغییر فازی انجام نمیگیرد ولی اگر افت ولتاژ وجود داشته باشد سیمبان موظف است که برای رفع افت ولتاژ بوجود آمده اقدام نماید با اندازهگیری ولتاژهای هر سه فاز مشخص میشود که در کدام فاز حداقل بار وجود دارد و کابل مربوط به مشترک از فاز پربار به فاز کم بار انتقال داده میشود. سپس در آخر بعد از جابجایی فازها دوباره برق ورودی اندازهگیری شده و از رفع افت ولتاژ مطمئن میشوند.
سیمکشی محلی یا فشار ضعیف:
در حدود ۴ کیلومتر و با سطح مقطع ۳۵ میلیمتر مربع که توسط اکیپ مستقر که برای هر تیر یک سیمبان روی تیر و یک کارگر پای تیر نیاز است و تعداد فاصله از پای هر تیر تا تیر بعدی حدود ۳۵ الی ۵۰ متر میباشد. ابتدا سیم روی زمین باز شده و سیمبان با کمک کارگر آغاز به چرخگیری میکنند تا سیمها به اندازه کافی کشیده شوند و بعد سیمبانهای مستقر در بالای تیر به پایین آمده و خط توسط رابطهای متری (جمپر) برقدار شود.
ضمناً زمان خاموشی در حین زدن (جمپر)ها حدود نیم الی یک است طول میکشد.
نصب کنتور:
کنتورها چند نوعاند: تکفاز، سه فاز، الکترومکانیکی و الکترونیکی تکفاز ۲۴۰، ۳۷۵، ۱۲۰۰و۲۴۰۰ کیلووات بر ساعت و سه فاز که بر نوع ۲۴۰ معمولاً و نوع الکترونیکی ABB ۱۲۰و۲۴۰وAmpy و EAA (که این نوع ایرانی است) و کنتور برای خانه و مغازه زوال ۲۵ یا ۳۲ آمپری است میباشد و نوع سه فاز ۲۵و۳۲ آمپری میباشد که در جریانهای بالاتر از ۳۲ آمپر با کمک ترانس جریان کاهش داده و کنتور داخل تابلو نصب میشود و یا در پستهای زمینی یا پیلارها نصب میشوند و مشترک بعد از آن با کابل خصوصی بهرهبرداری میکند و برای کنتور تکفاز کابل استاندارد ۶×۲ میلهای است و تا فاصله ۲۵ متری میباشد چون بیشتر از این متراژ سبب افت ولتاژ میشود و در بعضی جاها به علت باریک بودن کوچه از جعبه دیواری استفاده میشود. که تعداد مشترکین بالای ۲ یا ۳ مشترک باشد و احیاناً اگر نشد در مواقع ضروری با تائید مامور متراژ و اداره و با درج در پرونده به مشترک کابل میدهند.
بازدید پست هوایی:
تمام تستهای پست را بازدید کرده از قبیل تست روغن ترانس، که طبق دستورالعمل شرکت توانیر و سطح روغن و دیالیز روغن اندازهگیری شده که این کار را به صورت برقدار انجام میدهند در حدود ۱ الی ۵/۱ لیتر روغن را کشیده از هر ترانس و به آزمایشگاه ترانس واقع در چهار راه آخونی برده است و انجام میدهند. که اگر از حد استاندارد پایین بود. روغن را تعویض میکنیم و در انجام این کار نیاز به خاموشی نیست.
مفصل زنی:
در خط شعاعی پستهای مستقر در خط میتوانیم از هر دو طرف خط خاموشی دهیم و نقطه مثالاً B و A وسط آن خاموشی دهیم و از نقاط دیگر پستهای برق یا همان پست را برقدار کنیم تا مشکل خاموشی نداشته باشیم و بعد از آن مفصل زنی را آغاز میکنیم و این کار تخصصی بوده و کارگر حاضر در محل در مرحله اول عیبیابی کرده و کابل را برش داده و این کار را باید با ظرافت و بهداشتی و تمیز انجام دهند چون ولتاژ بالا میباشد و سپس پرسکاری انجام و حرارت داده و به اتمام میرسد که حدود ۲ نفر کارگر متخصص و کارگر خاموشی در بخش مشخص است.
دیدگاه ها